5.300 yıllık şifre çözüldü

20 yıl önce Avusturya ve İtalya sınırında, eriyen bir Alp buzulunda bulunan buz adam Ötzi’nin pelvis bölgesindeki bir kemikten alınan DNA örneğinin şifresini çözen uzmanlar, mumyanın gen haritasını çıkarmayı ve akrabalarını bulmayı planlıyor.
Ötzi, 19 Eylül 1991′de karın içinde bulunmuştu. Boyu 1 metre 64 santimetre ve 58 kilogram ağırlığında olan Ötzi öldüğünde yaklaşık olarak 45 yaşındaydı. Yıllar önce Ötzi ile ‘uğraşan’ altı kişinin ölümü üzerine mumyanın lanetli olduğu söylentisi yayılmıştı.
63 yaşındaki moleküler biyolog Tom Loy’un, 2005′te Ötzi ile ilgili kitabını tamamladıktan hemen sonra evinde ölü bulunmuştu. Ailesi, profesörün yıllardır bir kan hastalığından mustarip olduğunu, teşhisin Ötzi’nin bulunmasından sonra konulduğunu açıklasa da söylentiler aldı yürüdü. Loy’un ölümü, 53 yüzyıl sonra mezarında rahatsız edilen Ötzi’nin lanetiyle ilgili söylentileri alevlendirmişti.Ötzi’yi ilk gören 67 yaşındaki Alman turist Helmut Simon, bir yıl önce, aynı bölgede çığ altında kalarak ölmüştü.
Cesedi ilk inceleyen 55 yaşındaki arkeolog Konrad Spindler, nisan ayında, MS hastalığı nedeniyle hayatını yitirmişti. Ötzi’yi inceleyen adli tıp ekibinin başındaki 64 yaşındaki Rainer Henn, buz adamla ilgili bir seminere giderken trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Henn’i buz adamın yanına götüren 52 yaşındaki dağcı Kurt Fritz çığ altında kalarak ölmüştü. Ötzi’nin buzdan mezarını görüntüleyen 47 yaşındaki gazeteci Rainer Hoelzl beyin tümörü nedeniyle hayatını yitirmişti.



Sizde Yorum Yapın